Waarom BPM aangifte online doen?

Waarom BPM aangifte online doen?

7 juni 2022 Uit Door Redactie

Als je van plan bent een auto of motor uit het buitenland te kopen, moet je hiervoor BPM aangifte online doen. Dit betekent dat je belasting moet berekenen en betalen voor het vervoermiddel dat je koopt. Dit is het BPM en dit staat voor belasting personenauto’s en motorvoertuigen. Vaak moet je eerst naar het RDW en moet je de auto goed laten keuren, daarnaast kunt u pas BPM aangifte doen. Je kunt deze aangifte op verschillende manieren doen, zo kun je dit via een formulier doen en via het internet. Maar wanneer moet je precies BPM betalen en hoe werkt het? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

Wanneer moet je BPM betalen?

Er zijn verschillende momenten wanneer je BPM aangifte moet doen en betalen. Op sommige momenten hoef je helemaal geen BPM te betalen en dat is wanneer je auto ouder dan 25 jaar is. Daarnaast hoef je geen aangifte te doen als je auto 0 gram CO2-uitstoot heeft per kilometer. Dit betekent dat er maar een paar redenen zijn waarom je geen BPM aangifte hoeft te doen. Als je een nieuwe personenauto koopt in Nederland moet je hiervoor altijd BPM belasting betalen. Vaak doe je dit niet zelf en wordt dit gedaan door de dealer en de importeur, deze kosten worden vaak wel bij je in rekening gebracht. Als je een voertuig uit het buitenland koopt en wilt importeren, moet je altijd BPM aangifte doen en betalen. Gebruik je een auto als taxi? En wil je dit niet meer doen? Dan moet je ook BPM aangifte doen en betalen als je deze wilt gebruiken als een personenauto.

BPM aangifte online doen

Als je BPM aangifte moet doen kan dit in het begin behoorlijk ingewikkeld zijn. Vooral als je dit nog nooit hebt gedaan, kan het een hele uitdaging zijn. De meeste mensen kunnen eenvoudig een BPM aangifte online invoeren. Hiervoor heb je natuurlijk een DigiD nummer nodig, maar ook het identificatienummer van het voertuig. Niet iedereen kan online-aangifte doen voor de BPM belasting. Een ondernemer kan dit namelijk niet via het internet doen en deze moet het via een BPM aangifte formulier doen. Deze kunnen als ze ingevuld zijn bij een inleverpunt van de belastingdienst ingeleverd worden. De belastingdienst berekend dan de BPM die je moet betalen, zodat je gebruik kunt maken van het kenteken dat je van het RDW krijgt.